Mondjunk igent a párbeszédre és a békére...

Gábor Bertalan | 2024. április 19.
Mondjunk igent a párbeszédre és a békére...

Vitalij Szkomarovszkij püspök, az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az igazságos békéért való közös imára invitálta ma a híveket. Minden hívőt arra biztatok - kérte - hogy 2024. április 19-én, pénteken 15 órakor csatlakozzon az irgalmasság rózsafüzéréhez! Ahol megoldható, ott közösségben mondják el ezt az imát! Aki ebben az időpontban dolgozik, vagy otthon van, az ott mondja el a rózsafüzért, ahol éppen tartózkodik. Ugyanezen a napon gyakorolhatjuk a lemondást is, vagy az irgalmasság egy-egy cselekedetével csatlakozhatunk az imaszándékhoz. Aki szeretne és van rá lehetősége, az böjtöt is tarthat. A betegek ajánlják fel szenvedéseiket az Úrnak – szólt a püspöki kérelem.

Mindezek tudatában, egyházközségünk hívei is közös imáikkal, valamint testi-lelki áldozatainkkal a Mária Rádió élőközvetítésével, plébániatemplomunkból Melega Mária, önkéntes vezetésével csatlakoztak az imádkozók sokaságához.

Imádkoztunk az igazságos béke feltételei megteremtéséért, valamint a világ békéjéért is együtt a Szentatyával, Ferenc pápával, aki az Izrael elleni iráni dróntámadás kapcsán kifejtette: Senki sem fenyegetheti mások létét! Minden állam és nemzet álljon a béke oldalára! Segítse az izraelieket és a palesztinokat, hogy két államban, egymás mellett, biztonságban éljenek. Minél előbb tartsanak tűzszünetet a Gázai övezetben, és haladjanak elszántan a tárgyalások útján. Kapjon segítséget a humanitárius katasztrófába sodródott lakosság! Engedjék szabadon a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszokat! Elég a háborúból - elég a támadásokból - elég az erőszakból! Mondjunk igent a párbeszédre, mondjunk igent a békére!”

Köszönjük, hogy együtt imádkoztunk, elmélkedtünk és engeszteltünk: Kassától Pozsonyig, Miskolctól Budapestig, Komáromtól Délvidékig, Ungvártól Csíksomlyóig. Adja Isten, hogy mielőbb meghalljuk, megértsük és megszívleljük a Szentatya, Ferenc pápa szavait: Elég a háborúból, elég a támadásokból, elég az erőszakból! Mondjunk igent a párbeszédre és a békére!