Kifüggesztik nevedet az égre...

Gábor Bertalan | 2022. november 1.
Kifüggesztik nevedet az égre...

Mindenszentek ünnepén és Halottak napján elhunyt szeretteinkre emlékeztünk. Meglátogatva sírjaikat, hálát adunk és köszönetet mondunk Istennek értük és mindazon jóért, amit általuk kaptunk. Hálánk, tiszteletünk és köszönetünk jeleként gyertyát gyújtunk sírjaikon és virággal díszítjük azokat.

 Mi, keresztény katolikusok, azonban a külső jelek mellé a Makkabeusok 2 könyvében (2 Makk 12,43-46) olvashatók értelmében, hasonló képen, mint egykor Júdás hadvezér, aki a harcok elmúltával mivel szépen és nemesen viselkedve gondolt a feltámadásra, ezért 43gyűjtést rendezett a katonák között, és mintegy 2000 ezüstdrachmát küldött Jeruzsálembe az engesztelőáldozat bemutatására. 44 Ha ugyanis nem hitt volna az elesettek föltámadásában, fölösleges és értelmetlen dolog lett volna részéről a halottakért imádkozni. 45 De mivel meg volt győződve arról, hogy akik jámborságban halnak meg, azokra nagy jutalom vár – ezért szent és jámbor gondolat volt számára, hogy engesztelő áldozatot mutasson be értük a bűneiktől való szabadulásért.               

Mindezek tudatában imádkoztunk elhunyt szeretteinkért a temetőn. Halottak napján reggel 8:00 órakor az egyházi iskolában, 10:00 órától az Idősek Otthonában, délután 4 órakor Szepsiben magyarul, este félhattól szlovákul, valamint Makrancon és Bodollón szintén félhatkor az Úr oltáránál emlékeztünk elhunyt szeretetteinkre. Akik név szerint kívántak emlékeztetni, azok ezt az előző napokban megtehették a sekrestyében. Halottak napján a szentmise felajánlási szertartása alatt a kézi perselybe helyezhették el kegyes adományaikat, amelyeket az idén az egyházi iskola gyermekjátszótere kialakítására kívántuk fordítani,  Szepsiben 800.-, Makrancon 640.-, Bodollón 260.- eurót gyűjtöttek össze erre a célra. Köszönjük szépen.

 A temetőkben a feltámadt Krisztust jelképező gyertyák imbolygó fényében emlékeztünk elhunyt szeretteinkre. Az élők és holtak világát – hitünk szerint – a feltámadt Krisztus köti össze. Ő, a világ világossága, aki utat mutat nekünk, a földi élet zarándokútját járóknak az ég, az örökhaza felé, elhunytjaink számára pedig fényeskedik, mint örök világosság.

 Tehát a halottakra való emlékezés számunkra, már nemcsak gyász és szomorkodás, hanem bizakodás is, mert átcsillan rajta az örökélet hite, a feltámadás, a viszontlátás, a teljesség reménysége. Ezért valljuk szinte naponta – Hiszem a test feltámadását, hiszem az örök életet. Most is, ebben a hitben, reménységben és szeretetben emlékeztünk azokra, akik előttünk járták az élet útját, de már béke álmát alusszák.

 Közös emlékezésünket a hitünk megvallásával kezdtük, majd 15 könyörgésben 15 célcsoport tagjaiért imádkoztunk. Az első gyertyát az elhunyt pápákért és püspökökért gyújtottuk meg. A második gyertyát az elhunyt lelkipásztorokért. A harmadik gyertyát elhunyt szüleinkért és nagyszüleikért. A negyedik gyertyát elhunyt rokonainkért. Az ötödik gyertyát az elhunyt kántorokért, a tanítókért, a nevelőkért és hitiktatókért. A hatodik gyertyát az elhunyt sekrestyésekért, harangozókért és templomtakarítókért. A hetedik gyertyát templomunk, plébániánk és középületeink elhunyt építőiért, fenntartóiért és anyagi támogatóiért. A nyolcadik gyertyát népünk elhunyt politikusaiért, a társadalmi és közélet vezetőiért. A kilencedik gyertyát az elhunyt ellenségeinkért, üldözőinkért, rágalmazóinkért és rosszakaróinkért. A tízedik gyertyát azokért, akiket megbántottunk, és akiknek lelki kárt okoztunk. A tizenegyedik gyertyát azokért, akiket életünk során megbotránkoztattunk, bűnre csábítottunk és esetleg most miattunk szenvednek. A tizenkettedik gyertyát a háborúk, az üldözések, a lágerek és a koncentrációs táborok elhunyt áldozataiért. A tizenharmadik gyertyát a temetőnkben nyugvó összes halottért, és községünk minden halottjáért, akiknek teste idegen földben pihen. A tizennegyedik gyertyát azokért, akiknek már hozzátartozói nem élnek, akikről megfeledkeztek, vagy akikért már külön senki nem imádkozik. A tizenötödik gyertyát azokért a meg nem született gyermekért, akik spontán magzatvesztés vagy művi vetélés áldozatai lettek.

 Az emlékszertartásban elhangzott Dienes Valéria verse, Dobos Zoltán előadásában.

 Jön az Isten

Útja titkos út

Végtelenből

Végtelenbe fut

Minden percet

Öröklétbe állít

Odahallja

Emberek imáit

 

Jön az Isten

Három és az Egy

Nem tudod, hogy

Honnan merre megy

Nem találod,

Mégis lelked mása

Megmondotta:

Benned lesz lakása

 

Jön az Isten

Érthetetlenül

Sose láttad

S benned elmerül

Átutazza

Véled ezt a Létet

Öröklétben

Füröszti az élted

 

Jön az Isten

Vár, ha rád talál

Hűs kezével

A fehér halál:

Átemelnek

Óvatosan, szépen

Eggyel több lesz

Kiírva az égen

 

Jön az Isten

Három és az Egy

Látod már, hogy

Honnan merre megy

Hazatértél

Nem hiányzik semmi

Elindultál

Mindörökké lenni…

 

Jön az Isten

Ne szűnj meg soha

Ő hívott meg

Tégedet oda

Hol a lelket

Találkára várja

Tárt karokkal

Isten Szűzleánya

 

Jön az Isten

Nem vársz hasztalan

Benned él és

Éleszt untalan

Elfeledte

Bűneidet régen

Letörölte

Nevedről és Égen

 

Jön az Isten

Közel van, ne félj

Átvezet majd,

Nem sötét az éj

Felvilágol

Benned majd a lelke

Aki élted

Egykor rád lehelte.

 

Jön az Isten

És megérkezel,

Aki küldött

Újból rád lehel

Hazaértél

Új szíved megdobban

Feltámadtál

Örök otthonodban

 

Jön az Isten

Nincs több állomás

Hegytetőn

A végső áldomás

Elszakadtál

Megérkeztél végre

Kifüggesztik

Nevedet az égre.

 

A megemlékezés ünnepi áldással zárult.