Ismét megtaláltuk a gyógyulás forrását...

Gábor Bertalan | 2024. március 13.
Ismét  megtaláltuk a gyógyulás forrását...

2024. március 13-án, immár 256. alkalommal Fatimai engesztelő imatalálkozó volt a Bodollói Sarlós-Boldogasszony filiális templomban. A szentmise főcelebránsa Gábor Bertalan, szepsi esperesplébános volt, akivel együtt misézett: Pankulics Patrik, ájfalucskai – hacsavai és szepsi parókus, a szentmise ünnepi szónoka, valamint Lucsko Márton, jánoki plébános. Orgonált és az énekeket kísérte – Bányász Emőke, okleveles kántor. A közvetítést a komáromi stúdióban Csepregi László, a templomban Király Antal, okleveles mérnök, Ifj. Halász Péter és Simko Imre vezette és segítette. A képi közvetítést Kuzma Norbert, okleveles mérnök és leánya Kuzma Zoé Barbara, a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákja irányította.

 A szentmisében többek között arra is emlékeztünk, hogy 11 éve választották meg Szent Péter utódjaként Ferenc pápát, aki akkor így köszöntötte az egybegyűlteket: Testvéreim, jó estét! Tudjátok, a konklávé kötelessége, hogy püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, a bíboros testvéreim a világ másik végére mentek el érte, de itt vagyunk. Köszönöm a fogadtatást. A római egyházmegyei közösségnek megvan az új püspöke: köszönöm! Először is imádkozni szeretnék emeritus püspökünkért, XVI. Benedekért. Imádkozzunk együtt érte, hogy az Úr megáldja, és a Szűzanya oltalmazza. Induljunk a püspök és a nép közös útján. A római egyház útja ez, azé a városé, amelynek küldetése, hogy szeretetben vezessen minden egyházat. A testvériség, a szeretet, a köztünk lévő bizalom útja ez. Imádkozzunk, kölcsönösen egymásért és az egész világért, hogy megvalósuljon a széles körű testvériség.

 A mai együttlétünk is ezt a célt szolgálta, határon innen és határon túl: elősegíteni a testvériség világméretű kibontakozását, annál is inkább, mivel tudjuk, hogy a szomszédban, Ukrajnában, testvérháború dúl. Ismételten imádkoztunk a konfliktus mielőbbi békés rendezéséért.

 Március 13-án ünnepelte 63. születésnapját Fábry Péter, okleveles mérnök, perényi plébános, esperes-helyettes és a nagykaposi születésű 30 éves Kozma Péter, minorita atya, akiket innen is ismételten nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöttünk, Isten bőséges áldását, a Szűzanya oltalmát, védőszentjeik esedezését és őrzőangyaluk hathatós védelmét kérve számukra.

 Imádkoztunk továbbá jubiláló Ferdinánd testvérünkért is, aki szintén ezen a napon ünnepli születésnapját, imádkoztunk betegeink testi - lelki gyógyulásáért is, és azon szándékokra, amelyeket ki-ki a szívében hozott ide, vagy otthon a különböző médiakészülékek előtt fogalmaztak meg.

 Imádkoztunk és emlékeztünk a mártírpolitikusra, Galánthai gróf Esterházy Jánosra is, aki 1901. március 14.-én született Nyitraújlakon és 1957. március 8-án halt meg a Mirovi börtönben.  Emléktábláját 6 évvel ezelőtt lepleztük le és áldottuk meg itt Bodollón, néhai Palóczi Elek házán, amelyet hajdan a mártír gróf egyik körútja során megtisztelt jelenlétével. Öt éve helyeztük örök nyugalomra özv. Ikrényi született Palóczi Annát, Palóczi Elek megboldogult lányát. Érte is imádkoztunk és az őt gyászolókért. Imádkoztunk, hogy Európa és benne Kelet-Európa népeinek újraevangelizálása egyre hatékonyabb legyen, az által is, hogy a történelem sebeire együtt keressék és találják meg a gyógyulást forrását – Urunkban, Jézus Krisztusban.

Ha visszaemlékezünk, 2012. július 13-án itt Bodollón egy másik jeles esemény is történt, annak kapcsán, hogy előző évben főegyházmegyénkből közel 30 zarándok részt vett azon a vonatos zarándoklaton, amelyen – a magyarországi, a kárpátaljai, az erdélyi, és a vajdasági testvéreinkkel együtt – tanújelét adtuk nemes összetartozásunknak és felelősségvállalásunknak.

 A zarándokút kapcsán akkor a częstochowa-i Jasna Góráról egy Fekete Madonna ikont kapott a budapesti Szent István Bazilika, Ószandecben – Szent Kinga kolostorából – a bodollói templom a velünk zarándokló püspök atyák jóvoltából egy Szent Kinga képet, amelyhez 2012. július 13-án, a Fatimai engesztelő imatalálkozónk végén elhelyeztük az összetartozásunkat és a közös felelősségvállalásunkat eszünkbe juttató emléktáblát. 

 Szent Kinga, 800 éve - 1224. március 5-én született Esztergomban, aki a maga korában nagyszerű példát adott emberségből és kereszténységből. Úgy ötvözte a kettőt, hogy életmagatartása ma is követésre buzdít.

Mi itt, Bodollón a Szűzanya iskolájában - hála Istennek, lassan immár több mint 22 éve - minden hónap 13-án Urunkra, Jézus Krisztusra, és az Ő tanítására figyelünk. Ismételten megköszönjük, hogy a vonatos zarándokút kapcsán a szemlélődésben bátorító példaképet kaptunk. Szent Kinga személyében ugyanis látva látjuk, hogy mennyire fontos, érdemes és értékes magatartás az evangélium szerinti hiteles élet.

Adja Isten, hogy az Egyház élete és benne az évszázados pálos rend növekedjék és virágozzék, mert ez is jelzésértékű, hiszen – amint tudjuk a régiek mondása szerint - ha a pálos rendet növekedni látjuk, tudnunk kell, hogy az ország is felemelkedőben van.

A szentmise befejeztével tisztelettel megkértük főtisztelendő Patrik parókus atyát, hogy az elvonuláskor mindnyájunk nevében legyen szíves elhelyezni az emlékkoszorút, a 800 éve született Szent Kinga emlékképéhez, egyben köszönetet mondtunk neki a mélyre szántó elmélkedése gondolataiért. Köszönjük, hogy fiatalos lendülettel és készéggel végzi parókusi szolgálatát úgy a hacsavai – ájfalucskában, mint Szepsiben és környékén elősegítve ezzel a szűkebb pátriában ismét megtalálni a gyógyulás forrását…