Húsvéti ételszentelés Szepsin (hirek.sk)

| 2017. április 16.

Húsvéti ételszentelés Szepsin 2017. április 16., vasárnap 16:52 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, - bartók -SZEPSI. A húsvétvasárnap legjelentősebb katolikus liturgikus eseménye az ételszentelés. A szentelésre szánt ételeket általában szépen feldíszített kosarakba teszik, terítővel takarják le. A 7. századtól nyomon követhető szokást Szepsi városában is emberemlékezet óta megtartják. Viszont az ország nem minden részében hagyományos a húsvéti ételszentelés. Elsősorban a keleti felére jellemző és a görög katolikusok hatására terjedt el.

Gábor Bertalan szepsi római katolikus esperes-plébános elmondta, hogy a húsvéti ételszentelés esetében bizony keleti hatásról van szó.

"Egyértelműen keleti hatás. Maga a megnevezés is, ugye a klobásza a kolbász, a sunka a sonka. Itt a vidékünkön a sárga túrót nem is sárga túrónak nevezik, hanem szirkának" - magyarázta, megjegyezve, hogy a nyelvhatár peremén elhelyezkedve együtt élnek római és görög katolikusok, valamint protestánsok, s így kölcsönösen átvették egymás féltve őrzött, nemzedékről nemzedékre továbbadott értékeit.

A szepsi római katolikus templomban külön tartják a magyar és a szlovák nyelvű miséket, de az ételszentelés szertartása két nyelven zajlik egyszerre. Majd ugyanott a római után a görög katolikus hívek tartják az ételszentelést.

"Van görög katolikus szertartású szentmise, és van ószláv nyelvű, de van görög katolikus magyar, görög katolikus szlovák és ószláv. Tehát itt élünk és együtt imádkozunk, együtt étkezünk, együtt ünneplünk. Én nem tudom elképzelni az ünnepet külön-külön. Adja Isten, hogy ez az ünneplés továbbra is megmaradjon közöttünk az által, hogy egymás értekeit őrizzük és becsüljük" - fogalmazott Gábor Bertalan.

Szilvássy Magdaléna, ételszentelő a Hírek.sk-nak nyilatkozva elárulta, már gyerekkora óta jár ételt szentelni. "Idén ötvenededszer vagyok itt. Hagyományos ételek, így sonka, kolbász, tojás és kalács mindig szerepel a kosarunkban. A lányom is szokott jönni, a menyem itt van mellettem. Remélem folytatódik ez a családi hagyomány" - mondta Szilvássy Magdaléna.

A húsvéti hagyományok elfeledését-elmaradását tapasztaljuk, az értékvesztést látjuk mindenütt. Szepsiben az ételszentelésre ez nem jellemző. Mihályi Molnár László, az egyháztanács elnöke elmondta, nagyjából 25 éve újra megelevenedett, felszínre tört ez a szokás.

"Minden ünnepünk, minden szokásunk, de minden ételünk és ízünk is valamiképpen ahhoz köt, ami hagyomány, ami ősi, ami a szüleinké. Szétszóratunk a világ elvaduló népei közt, ha ehhez nem ragaszkodunk, s ezt nem tartjuk meg. Ez is ahhoz köt, hogy honnan jöttünk, mert akkor tudhatjuk, merre megyünk tovább" - fogalmazott Mihályi Molnár László.

A szentelés után a hívek otthon örömünnepet tartanak, hogy Jézus Krisztus legyőzte a halált és újjá teremtette az életet. Ezt az örvendetes tényt a családi asztalnál is megülik a megszentelt ételekkel.

 

cikk forrása itt: