Együtt járni az egység és a béke ösvényén...

Gábor Bertalan | 2022. november 8.
Együtt járni az egység és a béke ösvényén...

2022. november 9-én Nagy István iskolaigazgató vezetésével ismét együtt vettek részt az egyházi iskola gimnazistái a kedd reggeli szentmisén, ami mindig egy új pünkösdi lehetőség, mert úgy vagyunk együtt, mint egykor az első Pünkösd során a Jeruzsálembe érkezett zarándokok, akik eggyé váltak a Szentlélekben. A sokféle eredet nem probléma, hanem erőforrás – mondta a minap Ferenc pápa, utalva egy hatodik századbeli afrikai keresztény szerzőre: „Mi azért beszélünk minden nyelven, mert Krisztus testébe, az Egyházba kapcsolódtunk, amely valóban minden nyelvet beszél”. Noha szakadásainkkal megsebeztük Krisztus szent Testét, a Szentlélek mégis nagyobb a megosztottságainknál és több minden köt össze minket, keresztényeket, mint ami elválaszt.

Az első Pünkösd alkalmával a Lélek akkor áradt ki, amikor az Úr Jézus tanítványai együtt voltak. Imádkozhattak volna külön-külön is, de az Ég ajtói akkor nyíltak meg teljességgel, amikor mindnyájan összejöttek, tehát a keresztény nép hivatása, hogy egybegyűljön Isten csodáinak a megnyilvánulására, különösképpen a szentmisében, ahol Krisztus kisded nyája találkozik.

A „találkozás helye”, „a lelki coenaculum” az „Isten dicséret közössége”, ugyanis a közös imádságnak azok a helyei, amikor a hívek belehelyezik az Atya szívébe egymást, akik a Szentlélek által összekapcsolódnak. A dicséret és imádat a legmagasabb rendű dolog, ingyenes és feltétlen, megtisztítja a szívet és egységet teremt. Aki imádkozik, az nem a nyáj kicsinyes dolgaival foglalkozik, hanem az Atya kicsinyeinek a szépségét keresi, mert ez megvéd a magánytól és közel hozza a Jó Pásztort.

A keresztények egységéhez szorosan kapcsolódik az „életmagatartás tanúságtétele”. Pünkösdkor a tanítványok megnyíltak, kiléptek az Utolsó Vacsora terméből és elindultak a világ felé. Megszűnt az eddig fogva tartó félelem és elindultak, hogy a föld minden pontján Krisztus szeretetének a szépségét sugározzák, éppen az életükön keresztül.

A mi feladatunk végzése sem annyira szavakkal történik, hanem a tanúságtétel tetteivel. A hit nem kisajátítandó privilégium, hanem megosztandó adomány, ahogyan arról a Diognétoszhoz írt kora-keresztény levél is tanúskodik: „Saját hazájukban laknak, de mégis jövevényekként; bárhol, idegenben is otthon vannak. A földön időznek, de a mennyben van polgárságuk. Engedelmeskednek a meghatározott törvényeknek, de életükkel felülmúlják a törvényeket és mindenkit szeretnek”.

Az egység és a tanúságtétel együtt ható lényege: nem lehetünk igazán tanúi a szeretet Istenének, ha nem vagyunk úgy egyek magunk közt, ahogyan Ő akarja. De nem lehet úgy sem szolgálni az egységet, hogy mindenki egyedül marad, anélkül, hogy megnyílna a tanúságtételre, de anélkül sem, hogy kiterjesztené érdekei és közösségei határait a Lélek nevében, aki minden nyelvet átölel, és mindenkit el akar érni. Ő az, aki egyesít és küld, közösségbe gyűjt, majd küldetésre rendel a jogok és a kötelességek világába.

Az elmondottak fényében örvendetes tény, hogy 2022. november 5-én az Abaúj-torna Református Egyházmegye őszi Konfinapját a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban tartotta. Köszönet és hála a bátorságért.

Örömmel hallottuk azt is, hogy a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT az idén is, immár 17. alkalommal hirdetette meg a Kincskeresők – a helyi értékeket kutató diákok konferenciáját.

Pályázni a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó előadással, kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természeti értékek, gazdaságtörténet, építészet, jeles személyiségek élete vagy bármilyen további tetszés szerint választható témakörökben lehetett.

A helyi értékek megismertetése 10 perces előadás keretében, számítógépes vetítéssel (pl. PowerPoint, Prezi) történik, amely kiegészíthető eredeti hang- és videofelvételekkel, ill. tárgyi emlékek bemutatásával.

A szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontot Viszlay Eszter és Dienes Noémi képviseli, akik a szentmise záró áldása előtt igyekezetükre, készségükre Isten áldását, a kedves hívek és a Mária Rádió hallgatóinak imáit kérték.

Adja Isten, az irgalom Atyja, aki Igéjét a világba küldte és a Szentlelke által megvilágosít és megtanít bennünket minden igazságra, hogy a szeretet tanúiként tegyen mindnyájunkat alkalmassá a maradandó értékek megmutatására, őrzésére és ápolására. Merjük a jövőben is egyre tudatosabban rábízni közös utunkat az imában és legyen bátorságunk lehívni a megújult Pünkösd kiáradását, amely új tekintettel és fürge léptekkel vezet minket az egység és a béke ösvényére és ösvényén.

Örömmel olvastuk, hogy a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont 3.G osztályos diákjai, Dienes Noémi és Viszlay Eszter, Molnár Krisztina tanárnő vezetésével, részt vettek a Kincskeresők Országos Konferenciáján, Galántán. A lányok a versenyen a szepsi pincék történetét adták elő, amelyet a zsűri nagyon pozitívan értékelt és arany minősítésben részesített. Ezúton is gratulálunk nekik!