Egy kapavágást...

Gábor Bertalan | 2024. március 16.
Egy kapavágást...

A minap levél érkezett Fecske Péter, ifjúsági evangelizátortól, aki nemrégen olyan szépen emlékezett megboldogult nagymamájára. Levelében többek között azt írta, hogy 2024. március 15-17. között kerül megrendezésre a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban a Kaptár lelki hétvége.

A Kaptár a felvidéki magyar keresztények, zömében katolikus fiatalok közössége, amely 2015-ben alakult és évi rendszerességgel szervez nyári táborokat és egyéb évközi vallási programokat. Most a Kaptár egy hétvége erejéig keletre „költözött”, hogy üzenete így elérhetőbbé váljon az ország ezen részén élő fiatalok számára is. Szervező - rendezők azt kérték a környék plébánosaitól és mindazoktól, akik egyházközösségeikben felelősséget éreznek a fiatalokért: hirdessék ezt a találkozót, hogy minél több fiatal lelkéhez eljuthasson Isten - hívó szava. A találkozóra mintegy nyolcvanan érkeztek, ötvenen bennlakókként, harmincan külsősként, tizenhatan a Fészekből.

A fiatalok előadásokon (főelőadás, evangelizációk, fakultációk), kiscsoportos beszélgetéseken, közös dicsőítéseken, szentségimádáson, keresztúti ájtatosságon és szentmisén vehettek részt, mindezt egy rendhagyóbb, fiatalosabb köntösben. Továbbá más közösségépítő programok is voltak (sport, társasjátékok stb.). A főelőadó főtisztelendő Szabó József = Spiri atya volt, aki szombaton délután két blokkban is előadott. Délelőtt érdekfeszítő előadást tartott Bela Tamás, kassai káplán atya a Sátán és csatlósai működéséről és az azok elleni hatékony védekezésről. Előadó volt még tisztelendő Szabó Nóra Sára orsolyita szerzetesnővér, hitoktató és a Tornán élő 72 éves Stibrányi Gusztáv, aki kerékpáron 284 nap alatt mintegy 26 000 kilométert megtéve 16 országba látogatott el. Alaszkától Ushuaiéig tekert, hogy teljesítse fiatalkori álmát.

A résztvevőket pénteken 19:30 és 20:30 között várták az iskolaközpontba. A napi háromszori étkezés, valamint az elszállásolás az osztálytermekben, saját hálózsákban, tornatermi matracokon, zuhanyzási lehetőséggel a tornacsarnok öltözőiben volt számukra bebiztosítva. A lelki találkozó, vasárnap 14:00 óra után fejeződött be. A szombat reggeli szentmisét Dr. Juhász Attila főiskolai tanár, péterfalvai plébános mutatta be és tartott elmélkedést a húsvét misztériumáról. A vasárnapi szentmise 9:30 órai kezdettel a Szepsi plébániatemplomban volt. A fiatalok elkötelezettségükről liturgikus szolgálatukkal és aktív részvételükkel maguk tettek szép, megható és megkapó tanúságot. Akik anyagilag is szerették volna támogatni a Kaptár közösséget, megtehették, a kitett perselybe való adakozással, amit ezúton is szívből megköszönünk.

Köszönet és hála mindenkinek mindenért, akik megkönnyítették fiataljaink lelkigyakorlati lehetőségét, ezzel is elősegítve elmélyülésüket és készségüket kiásni, felszínre hozni az önmagukban a szunnyadó jót, szépet és nemeset – a keresztségben kapott isteni arcot.

Egy istenarc van eltemetve bennem,
S most ásót, kapát, csákányt ragadok,
Testvéreim, jertek, segítsetek,
Egy kapavágást ti is tegyetek,
Mert az az arc igazán én vagyok. (Reményik Sándor)