Ahol szentek a gyökerek...

Gábor Bertalan | 2024. március 10.
Ahol szentek a gyökerek...

Makrancon ünnepélyesen először 2018. március 18-án emlékeztek meg az 1848/49-es forradalmi eseményekről, a helyi Csemadok, az önkormányzat és a filiális egyházközség hívei összefogásában. Templomuk Szent István király tiszteletére épült. 1907-ben lett felszentelve. 2007. augusztus 20. óta oltárában őrzik az első szent magyar család csontereklyéit. Először Szent István király és Boldog Gizella, majd Szent Imre, később pedig Boldog IV. Károly, az utolsó magyar apostoli király relikviáit is, ami egyedülálló az egész Kárpát-medencében, sőt az egész világon. Nincs még egy templom, ahol egyetlen ereklyetartóban együtt lenne csontjaiban az első szent magyar család, az első és az utolsó apostoli magyar király.

 Az ünnepi megemlékezés az idén is a templomban kezdődött, majd a 2015. augusztus 20-án megáldott - az első szent magyar család – emléktáblánál folytatódott, ahol Filakovsky sz. Csontos Magdolna, a helyi Csemadok elnöknője mondott ünnepi beszédet, amit koszorúzás követett Dr. Szalay Gábor, polgármester részvételével a Cserépszín éneklőcsoport éneklése kíséretében, majd közös ima és ünnepi áldás zárt.

 A megemlékezés kapcsán az egybegyűlt hívek felidézték az egyik lengyel fiatalember nyilatkozatát, aki 2012. október 23-án a budapesti Keleti Pálya-udvaron ezt mondta: „Azért jöttem Budapestre, hogy megköszönjem a magyaroknak azt a bátor példamutatást, amellyel reményt adnak nekünk és a többi keresztény nemzetnek Európában, hogy bár tombol az önzés és a nihilizmus, a magyarok a közéletben bátran mernek meríteni a kereszténység forrásából. Majd sokatmondóan hozzátette - Magyarok, köszönjük az új Alaptörvényeteket és Szent István egész örökségét!”.

 Mindezek tudatában és fényében, ismételt nagy köszönet és hála az immár hagyományőrző megemlékezésért és a régen várt és óhajtott kezdeményezésért, ami jelzi és bizonyítja, hogy nincs semmilyen felesleges áldozat. Amíg van Istenben bízó, és Általa küzdő ember, addig van Isten megáldotta jövő is. Ahol szentek a gyökerek, ott szentek lesznek és maradnak a hajtások is…