A gondolat, az érzés és a cselekedetek nagyszerű harmóniája...

Gábor Bertalan | 2023. március 8.
A gondolat, az érzés és a cselekedetek nagyszerű harmóniája...

A minap olvashattuk, hogy az Osservatore Romano „Nők, Egyház, Világ” havi mellékletének szerkesztősége a közelmúltban a Pápánál járt. A találkozóról „A szív, az elme és a kezek nyelvén” címmel rövid összefoglaló jelent meg a napilapban. „A nőknek megvan a képességük, hogy három nyelvet beszéljenek egyszerre: az elme, a szív és a kezek nyelvét. A nő ugyanis azt gondolja, amit érez, érzi, amit gondol és teszi azt, amit érez és gondol. Talán nem minden nő csinálja ezt így, de megvan hozzá a képességük és ez nagyszerű!” – hangsúlyozta a Ferenc pápa.

A Nemzetközi Nőnap kapcsán legyen szabad köszönteni egyházunk, népünk és nemzedékünk női tagjait. Igaz, idézve ugyancsak Ferenc pápát: „A nők! Mi úgy használjuk ezt a szót, mint valami selejtet, játékot, viccet.”

Bizony, sajnos olykor-olykor, vagy lehet, hogy talán gyakrabban is, bennünk, férfiakban van egy fajta felsőbbrendű öntudat, amiért bocsánatot kell kérnünk, ugyanakkor buzdítani, bátorítani kívánjuk őket, hogy minden ellenkező előjel, társadalmi szokás ellenére legyenek és maradjanak meg továbbra is nőknek és cselekedjenek továbbra is úgy, mint az anyák.

Mert így van ez rendjén. A nők életútja ugyanis egy másik út, egy másfajta gondolkodásmód, ami valóban nem csak gondolat, hanem gondolat, érzés és a kezek munkája. Hármas nyelvezet: az elme, a szív és a kéz kölcsönhatása, ami a családban, a férfi, a nő és a gyermek létében lesz láthatóvá, olvashatóvá és megfoghatóvá.

Nőnapi jókívánságként írom és mondom, írjuk le és mondjuk ki: tartson meg bennünket egymásnak az Isten, aki természetünk, teremtményvoltunk által nyit ajtót egy olyan valóság értelmezésére, ami túlmutat a világ és benne a pusztán emberi szemléleten.

Egyházközségünkben a napi szentmise záró áldása előtt megáldásra majd kiosztásra került minden jelenlévőnek egy apró figyelmesség: a nőknek azért mert nők, a férfiaknak azért, hogy vigyék haza életpárjuknak és köszönjék meg nekik a hármas jelbeszédet: a gondolat, az érzés és a cselekedet nagyszerű harmóniáját.