Hálaadás a termésért

Gábor Bertalan | 13.10.2021

A termésért való hálaadással minden vallásban találkozhatunk. A zsidó ünnepi naptár szerint a kovásztalan kenyér ünnepén (Mazzot, Húsvét), a hetek ünnepén (Sávuot, Pünkösd) és a sátoros ünnepen (Szukkot) történik a köszönetmondás a teremtő Istennek a földön termett javakért.

A katolikus egyházban a liturgikus évről és naptárról szóló egyetemes szabályok szerint „az Egyház szokása, hogy a könyörgő napokon és az „évnegyedes időkben” Istenhez járul az emberiség különféle szükségleteivel, elsősorban a föld terményeiért, az emberi munka eredményességéért imádkozik, de nyilvánosan hálát is ad.” (1969, ESz 46) E napok időpontját és formáját a püspöki karok szabályozzák a helyi adottságok figyelembe vételével. A hivatalos magyarázat nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a békétlenség, az igazságtalanság, az éhezés, a nélkülözés világméretű problémája láttán, napjainkban különös jelentőséget kap a fenntarthatóság, a szolidaritás, a köszönet, a hála, a bűnbánat és a keresztény szeretet gyakorlásának rendszeresen visszatérő hangsúlyozása.

A Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont óvodai részlegén október 13-án volt a közös hálaadás Istennek a terményekért. Szimbolikusan a legkisebbek hozták el a szülők és a nagyszülők két keze munkája gyümölcseit, kérve rájuk, önmagukra és övéikre a Teremtő további áldását.

Ősszel a munkálkodó ember reménnyel várja, hogy a tavasszal elkezdett munkájának eredményét betakarítsa. A mezőgazdasági munka utolsó fejezete, hogy a földműves begyűjti a föld termését, a sok kincset, amit a szántóföld és a kert megtermett, s amit ennivalóként, egészséges ételként a családja asztalára tehet. Munkájának gyümölcse a fáradtságos munka mellett az időjárásnak, a napsütésnek, az esőnek és nem utolsósorban Istennek is köszönhető. Isten segítsége, áldása nem maradhat ki ebből, mert hiába fáradozik a földműves, ha nincs rajta az Ég áldása, nem boldogul – tartja az ősi mondás.

Jó volt látni az óvodában összegyűjtött és a szimbolikus termésoltáron elhelyezett szebbnél szebb, finomabbnál finomabb termést és a hálát adó készséget a Mindenhatónak. Már napokkal korábban gyűltek a termések, érkeztek a kosarak a felajánlott gyümölcsökkel, zöldségekkel, hogy elkészüljön az ünnepi hálaadás oltárasztala. Gazdag volt a termésoltár, hiszen volt ott többek között alma, dió, körte, lekvár, kompót, finom méz, pirospaprika-füzér, szőlő, padlizsán, szóval minden, ami csak megteremhet szülőföldünkön, a Bódva-mente eme kis szegletében.

Köszönet a példaértékű ötletért és a megvalósításért, hogy a pedagógusokban és a növendékekben épp úgy, mint hozzátartozóikban életre kelhet az Írás szava: Adjatok hálát mindig mindenért Urunk, Jézus Krisztus nevében az Istennek, az Atyának.” (Ef 5,20).

 

FOTÓgaléria itt:

Ma 30.11.2021 van, névnapját unnepli András, Andor, holnap Elza.
Gratulálunk!
Hírek
Hálaadás a termésért
|
Készítette: romkat.sk
|