Forrassz eggyé békességben... 2.

Gábor Bertalan | 12.10.2021

Október elején szerte a nagyvilágban, akik beszélik és értik nyelvünket tisztelettel emlékeznek meg a 13 aradi vértanúról. Mi, itt Szepsiben október 12-én, Nagy István igazgató és Balogh Gizella, igazgatóhelyettes vezetésével a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont gimnazistái közreműködésével a reggeli szentmise kezdetén tettük ezt. Miután elhangzott egy-egy vértanú neve, meggyújtottunk egy szál gyertyát, miközben megszólalt a haranggong.

Az Aradon kivégzett honvédtisztek és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök népünkért hozott életáldozatában voltaképp az Úr Jézus tanítása vált valóra: „senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért” (Jn 15,13).

Napjainkban ezek a barátok lehetnek a család, a lakóhelyi környezet, a keresztény közösség, a nemzet, vagy más nép tagjai is, akiket nemcsak a kölcsönös szeretet és a tisztelet köthet össze, de a közösen megélt és az együtt vallott érték is: a hit, a hagyomány, a kultúra vagy az anyanyelv.

Amiként a vértanúk vére a kereszténység magvetése, úgy az aradi hősök vére is - népeink számára itt a Kárpát-medencében - magvetés, ami magában hordozza a mai nemzedékek: a család-, a szülőföld-, az anyanyelv-, a kultúra- és a haza szeretetét is. Ma mindez nem vértanúságot, de munkát, odafigyelést, tiszteletet és áldozathozatalt kíván tőlünk…

A 13 aradi vértanú a legtöbbet adták népeinkért. Napjainkban különösen is példamutató ez a többnemzetiségű, de egyszívű aradi vértanúk értékszeretete, ami a mi megmaradásunknak is az egyik feltétele itt a Kárpát-medencében. Ezt láttuk, hallottuk és tapasztaltuk Ferenc pápa vezetésével Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson és szlovákiai látogatása során.

E gondolatok jegyében vettünk részt a szentmisén. Hallgattuk hittel Isten Szavának üzenetét és találkoztunk Vele az Eucharisztiában, hogy itt és most valóra váljon az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sokat ismételt kérése: Krisztus kenyér s bor színében, Úr s Király a föld felett, forrassz eggyé békességben, minden népet, s nemzetet.

 

 

Ma 30.11.2021 van, névnapját unnepli András, Andor, holnap Elza.
Gratulálunk!
Hírek
Forrassz eggyé békességben... 2.
|
Készítette: romkat.sk
|