Újabb magvetés…

Gábor Bertalan | 30.9.2021

2021. szeptember 27-30 között Dóválon – Donovalyban a járványügyi előírások szigorú betartása mellett, Dr. Korzenszky Richárd, tihanyi emeritus perjel atya vezetésével, magyar nyelvű papi lelkigyakorlat volt, 18 lelkipásztor részvételével.

 

Az ősz a magvetés ideje. Ezt láttuk áldott elődeinktől. Apáink, nagyapáink, dédapáink ősszel magot vetettek. Életet. Reménnyel és nagy-nagy bizalommal. Az élni akarás, a megmaradás vágyával. Ezt tették anyáink és nagyanyáink is, amikor ősszel ledugványozták a tulipánhagymákat. Tudván tudták, hogy nem csak kenyérrel él az ember. Áldott elődeink készsége, tudatossága a kinyilatkoztatásból forrásozik, lelkipásztoraink, papjaink közvetítésével.

A napokban a Kárpád-medencében, Európa szívében magvetés volt. Maga a legfőbb pásztor, a Péter-utód személyében. Bőven hullott a mag. A jó mag.

Hogy hová hullott? Nem tudjuk. Azt azonban sejtjük, hogy nem minden mag hullott jó talajba. Európa szíve is, ha talán nem olyan mértékben, mint más tájakon, de köves, bozótos, tövises, útszéli, peremes.

Mindezt látni, érzékelni nem igényel különösebb tudást. Annál inkább meglátni a kiutat és a hogyant?

Köszönjük, hogy ez a lelkigyakorlat is új kiutakat és hogyanokat mutatott. Tudtuk, sejtettük, hogy így lesz, hiszen lelki-vezetőnk, nem ismeretlen számunkra. Pannonhalmáról ismerjük. Abból az időből, amikor állami részről tudatosan gátolták a tisztánlátást, a kiúttervezést.

De hol van már a tavalyi hó? Hála Istennek elolvadt. Ám, ki ne látná? Új hó, új színben, új köntösben szálingózik, belepve lelket, lelkületet, közgondolkodást, közérdeket, közértéket, közerkölcsöt. Fény kell, nap, világosság, aminek hatására ez is elolvad, és az igaz újraéled.

 

És fölzúgnak a hamuszín egek,
hajnalfele a ravensbrücki fák.
És megérzik a fényt a gyökerek
És szél támad. És fölzeng a világ.
 
Mert megölhették hitvány zsoldosok,
és megszünhetett dobogni szive -
Harmadnapra legyőzte a halált.
Et resurrexit tertia die.

/Pilinszky János: Harmadnapon/

 

Jó volt ilyen füllel és szívvel hallgatni a Szentatyát, Ferenc pápát, aki beszédeiben gyakran emlékezetett Illyés Gyula sokat emlegetett és idézett mondására: A fa a szél kihívásaira, gyökereivel válaszol. Ma talán így is fogalmazhatnánk: a fa a szél provokációjára, gyökereivel válaszol.

 

Köszönjük a Gondviselésnek ezt a jó néhány órát. Köszönjük, az útmutatást, a bátorítást, az újrakezdést: elindulni, vetni. Bárányként a farkasok között. Az aratás biztos reményében szórni, vetni a magot. Imádkozni, dolgozni, tanulni – Ora et labora et lege. Folytatni áldott elődeink munkáját – határon innen és határon túl. Benedicamus Domino – Deo gratias.

FOTÓgaléria itt:

Magyar kurír

Ma 30.11.2021 van, névnapját unnepli András, Andor, holnap Elza.
Gratulálunk!
Hírek
Újabb magvetés…
|
Készítette: romkat.sk
|