Szentkúti zarándoklat

Gábor Bertalan | 2022. szeptember 17.
Szentkúti zarándoklat

2022. szeptember 17-én Nagykaposról főtisztelendő Schmotzer Péter, nagykaposi káplán atya vezetésével és főtisztelendő Jozef Fuňak, szepsi káplán atya közreműködésével autóbusz indult Szentkútra, ahol szlovák nyelvű szentmisét mutatott be főtisztelendő Mons. Ján Kubiš, püspök úr, a szepesváraljai egyházmegye kormányzója, aki homíliájában Szűz Mária és Erzsébet dialógusa kapcsán a párbeszéd fontosságára ösztönzött Isten és ember, ember és ember között. Az ünnepi liturgiát a technika segítségével a világhálón élőben lehetett követni.

A zarándokokat Erdő Péter bíboros külön levélben köszöntötte, a Szűzanya különös oltalmát kérve a két szomszéd - a szlovák és a magyar – nép különös megbékélési készsége révén.

A szentségi körmenet előtt a Szentkúti és a Lőcsei zarándokhely előjárói közös egyezményt írtak alá az együvé tartozásról.

A zarándoklathoz Szepsiben 6:45-kor a templomtéren volt lehetséges csatlakozni, Makrancon a Fénykeresztnél. A zarándokok útra bocsátási áldása előtt jó volt néhány perc erejéig felidézni a nagykaposi lelkipásztori éveket, a közös ismerősök emlékét és kifejezni a vágyat az újabb közös áldásos élmények reménykészségében, tovább folytatni életutunkat, végig, az égig…