Összhang aközött, amit mondunk és amit teszünk...

Gábor Bertalan | 2023. január 13.
Összhang aközött, amit mondunk és amit teszünk...

2023 első hónapjában Ferenc pápa arra kéri a híveket, imádkozzanak, „hogy a pedagógusok hiteles tanúságtevők lehessenek, inkább a testvériségre tanítsanak, mint az összeütközésre, és mindenekelőtt segítsék a legfiatalabbakat és a legkiszolgáltatottabbakat”.

A katolikus egyházfő minden év, minden hónapjában más-más imaszándékot tár az imádkozó hívek elé. Az ez évi januári imaszándékában nemcsak imát kér, de készséget is a pedagógusok részéről, hogy a „testvériséggel” egészítsék ki oktatási anyagukat. Felhívja a figyelmet, hogy „a pedagógusok olyan tanúságtevők, akik nemcsak szellemi tudásukat, hanem meggyőződésüket, az élet iránti elkötelezettségüket is átadják”. Hozzáteszi, hogy az oktatás maga a „szeretet aktusa”, amely utat mutat „a testvériség érzésének helyreállításához, ezért ne hagyják figyelmen kívül azokat, akik a legsebezhetőbbek”.

A pápa 2023-ra szóló első imaszándékát kísérő sajtóközleményében a vatikáni Pápa Világméretű Imahálózata kifejti, hogy ezzel a felhívással Ferenc pápa „ki akarja terjeszteni az oktatás hatókörét, hogy az ne csak a tartalomra összpontosítson”. Reményét fejezi ki, hogy a pedagógusaink továbbra is hiteles tanúságtevőként „figyelmesek és közösségépítők lesznek”.

Frédéric Fornos jezsuita atya, az Imahálózat igazgatója hangsúlyozza, hogy a testvériség „az emberiség egyetlen útja, amiért az oktatás elengedhetetlen”, amihez kell, hogy párosuljon a tananyag és a tanítók élete közötti összhang. Ezzel kapcsolatban Fornos atya az Úr Jézusra mutat, akitől megtanuljuk, „hogy hitelesen csak azt tudjuk közvetíteni és továbbadni másoknak, amit mi magunk is élünk”. Ehhez „az életünkben összhangra van szükség aközött, amit mondunk, és amit teszünk”.

Köszönet és hála, hogy pedagógusaink – a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban is - értik az idők jelét. Köszönet és hála mindenkinek, aki imáival, lelki, szellemi és anyagi támogatásával segíti pedagógusaink áldozatos munkáját, hogy ez által mindnyájunk élete nagyobb összhangban lehet aközött, amit mondunk, és amit teszünk.