Mindenszentek - Halottaknap 2022

Gábor Bertalan | 2022. október 29.
Mindenszentek - Halottaknap 2022

Mindenszentek ünnepén és Halottak napján elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Meglátogatva sírjaikat, hálát adunk és köszönetet mondunk Istennek értük és mindazon jóért, amit általuk kaptunk. Hálánk, tiszteletünk és köszönetünk jeleként gyertyát gyújtunk sírjaikon és virággal díszítjük azokat.

 Mi, keresztény katolikusok, azonban a külső jelek mellé a Makkabeusok 2 könyvében (2 Makk 12,43-46) olvashatók értelmében, hasonló képen, mint egykor Júdás hadvezér, aki a harcok elmúltával mivel szépen és nemesen viselkedve gondolt a feltámadásra, ezért 43gyűjtést rendezett a katonák között, és mintegy 2000 ezüstdrachmát küldött Jeruzsálembe az engesztelő áldozat bemutatására. 44 Ha ugyanis nem hitt volna az elesettek föltámadásában, fölösleges és értelmetlen dolog lett volna részéről a halottakért imádkozni. 45 De mivel meg volt győződve arról, hogy akik jámborságban halnak meg, azokra nagy jutalom vár – ezért szent és jámbor gondolat volt számára, hogy engesztelő áldozatot mutasson be értük a bűneiktől való szabadulásért.

Mindezek tudatában, Mindenszentek ünnepén Szepsiben és Makrancon délután 2 órától imádkozunk elhunyt szeretteinkért a temetőn. Halottak napján reggel 8:00 órakor az egyházi iskolában, 10:00 órától az Idősek Otthonában, délután 4 órakor Szepsiben magyarul, este félhattól szlovákul, valamint Makrancon és Bodollón is szintén félhatkor az Úr oltáránál emlékezünk elhunyt szeretetteinkre. Tisztelettel kérjük azokat, akik név szerint kívánnak emlékeztetni, iratkozzak fel a sekrestyében.

 Kegyes adományaikat elhelyezhetik majd a Halottak napján a kézi perselybe a szentmise felajánlási szertartása alatt. Az adományokat az idén az egyházi iskola gyermekjátszótere kialakítására kívánjuk fordítani.

 Buzgó emlékezésüket, imáikat és kegyes adományikat előre is köszönjük szépen. Isten fizesse meg.