Meggyúlt a 4. gyertya is…

| 2021. december 19.
Meggyúlt a 4. gyertya is…

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján, a béke szimbóluma a betlehemi Születés-bazilikában található, az Úr Jézus születését jelző helyen őrzött égőláng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy kitüntetett gyermek indul el az Úr Jézus születésének helyszínére, hogy ott, a jászol helyén épült templomban, a Születés-bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen.

Ezt a lángot lámpásba zárva repülővel hozzák Bécsbe, ahol nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok és nemzetek cserkészküldöttségei. Ezt követően a láng szállítása különleges lámpásokkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is, kézről kézre adják a cserkészek, hogy eljutva otthonainkba, ott karácsonyig folyamatosan égjen.

Ez a betlehemi láng az idén is a szepsi 12-es számú Bercsényi Miklós cserkészcsapat megbízásából Szalontai Ábel közreműködésével jutott el hozzánk. Fogadjuk szeretettel. Adja Isten, hogy fénye és melege átjárja életünket. A láng mindenkié, minden jó szándékú emberé, nincs egyházhoz, vagy felekezethez kötve. A templomunkban is kérhető, hazavihető, továbbadható, a lényeg az, hogy minél több családhoz eljusson.

Ma az oltárgyertyákat és az adventi koszorúnk mind a négy gyertyáját a betlehemi lángtól gyújtottuk meg, jelezve és látva, hogy Krisztus Urunk születésnapja már nagyon közel van, ezért az Ő egykori érkezésének méltó megünneplésére, a szent szeretet örömével kell készülnünk. Boldog tudat, hogy Isten - Jézus Krisztusban - hozzánk hasonló emberré lett, aki szelíd és jóságos emberszeretete révén szállást keres a szívünkben. Karácsonyi örömünk tehát csak akkor lesz tiszta és őszinte, ha Istenünk jósága és emberszeretete lakik a szívünkben.

Kérjük ezért Urunkat, Jézus Krisztust, hogy kegyelmének világossága űzze el szívünkből a bűn: a hitetlenség, a kevélység, a részvétlenség minden árnyát és ajándékozzon meg minket a nagylelkűség fényességével.

 

FOTÓgaléria itt: