Megemlékezés és kérés az evangélium tanításának fényében...

Gábor Bertalan | 2023. január 12.
Megemlékezés és kérés az evangélium tanításának fényében...

1943. január 12-én kezdődött meg a Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. 2023. január 12-én az események nyolcvanadik évfordulóján Szepsiben szentségimádás és szentmise keretében imádkoztunk az áldozatokért és kértünk fényt és világosságot napjaink politikusainak, a társadalmi és a közélet előjáróinak, hogy felismerjék az idők jeleit.

 Hajdan az offenzíva felőrölte a mintegy 200 ezer főből álló 2. magyar hadsereget, amely történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el: a Don-kanyar így Muhival és Moháccsal együtt örök nemzeti trauma marad.  

 Pontosan a mai napig sem tudni, hány magyar katona veszett oda a doni katasztrófában, de teljes bizonyossággal állítható, hogy nincs olyan család, amelyet valamilyen formában nem érintett volna az akkori tragédia. Az egyes becslések 90 -150 ezer áldozattal számolnak a hősi halottakat, a sebesülteket és az eltűnteket is beleértve.

 A magyar hadtörténelem legsúlyosabb vereségében alighanem több mint négyszer annyi ember veszett oda, mint történelmünk másik hasonlóan sorsfordító kudarcában, a mohácsi csatában.

 A vereségnek több oka is volt: a német felszerelés-kiegészítés elmaradása mellett a legnyilvánvalóbb, hogy az egységek létszámukat tekintve egyszerűen kevésnek bizonyultak egy ilyen hosszú frontszakasz átfogó védelmére. A csapatok emellett váltás nélkül teljesítették feladataikat, ellátásuk akadozott úgy az élelem, mint a hadianyagok tekintetében, nem is beszélve a ruházatról, ami igencsak elkelt volna a nem ritkán -30 fokos fagyban. Emellett egy idő után maguk a katonák is megkérdőjelezték a hadműveletek célját és értelmét.

 Adja Isten, hogy első szent Királyunk példája nyomán tanuljunk történelmi tévedéseinkből, az esetleges konfliktusokat - kicsiben és nagyban - legyen erőnk, bátorságunk és tettrekészségünk az evangélium tanításának fényében oldani és megoldani.