Hogy az őszi búza s majd a tavaszi is, gazdag termést hozzon…

| 2021. december 13.
Hogy az őszi búza s majd a tavaszi is, gazdag termést hozzon…

2021. december 13-án, Bodollón a szentmise főcelebránsa Gergely Péter, szepsi káplán atya volt, akivel együtt misézett, Hornyák Péter, emeritus görög katolikus parókus, tiszteletbeli esperes és Gábor Bertalan, szepsi esperes-plébános. Orgonált és az énekeket Bányász Emőke, okleveles kántor vezette.

 A rózsafüzért az adás előtt felolvasott szándékokra imádkoztuk. A szentmise az adakozók szándékára lett bemutatva, nem feledkezve el azok szándékáról sem, akik a Mária Rádió segítségével, vagy a Jutub csatornán kapcsolódnak be ünnepségünkbe. A közvetítést a komáromi stúdióban Csepregi László, itt a templomban önkénteseink: Cehelnik István és Simko Imre vezették. A képi közvetítést Kuzma Norbert, okleveles mérnök és fia, Kuzma Ádám, a Boldog Salkaházi Sára, Egyházi Iskolaközpont diákja biztosította. Felolvasott: Simko Imre és Király Antal.

 A magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a szepsi esperesi körzetnek az idén is ezerötszáz kilogramm búzalisztet adományozott, amely a kedvezményezetteknek szimbolikusan a szentségi áldás után volt átadva.

 A kedvezményezett intézmények nevében megjelent Nagy István tanár, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont igazgatója és Dobos Zoltán, a szepsi plébánia gondnoka, akiket megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel köszöntöttünk.

 Életutunkon mindnyájan zarándokok vagyunk. Most is, Isten népeként jelentünk meg, zarándokseregként, hogy egyenlő kötelességeket és jogokat, de ugyanakkor azonos lehetőségeket is kérjünk önmagunknak és minden itt élőnek, mert mindnyájan egy kereszthordozó nemzedék gyermekei vagyunk. De - az evangélium tanítása alapján - hisszük, hogy keresztjeink révén, egy új ígéret hordozói és egyben örökösei is.

 A lelki találkozón koronavírusos, szétdarabolt, megosztott világunk, földrészünk és népeink lelki egységének megteremtésének érdekében szent fogadalmat tettünk.

 A Szentlélek segítségével azért fogunk továbbra is cselekedni, hogy az igazság melletti kiállásunk, a kölcsönös megbocsátásra és kiengesztelődésre való törekvésünk, az evangéliumi élet iránti hűségünk és tettrekészségünk által, egyre teljesebb legyen köztünk és bennünk az Úr Jézus irgalmas, megbocsátó, szent Szíve szerinti országa.

 A szentségi áldás után következett a lisztadomány ünnepélyes átadása. Dobos Zoltán a szepsi egyháztanács főgondnoka ismertette a kedvezményezettek névsorát:

- a buzitai alapiskola,

- a szepsi Csehszlovák Hadsereg utcai alapiskola,

- az szepsi Észak utcai alapiskola,

- a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont,

- a Szepsi Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona,

- a bodollói óvoda,

- a makranci óvoda,

-  a Szepsi Százszorszép Óvoda,

- a Szepsi romatelep

- és a Szepsi Szakközépiskola,

- a Szepsi református bölcsőde.

 Ezzel a tettünkkel is azt szerettük volna elérni, hogy Karácsony ünnepének közeledtével még inkább egyek legyünk hitben, reményben, örömben és szeretetben. Az adományt személyesen juttattuk el fent említett intézetekbe. Ma - itt és most - az adományok szimbolikus ünnepélyes átadása történt. Az adományozottak nevében Nagy István, iskolaigazgató mondott köszönetet.

             Ünnepre készülünk. Karácsony szent ünnepére. Újból és újból azt a nagy eseményt idézzük az emlékezetünkbe, hogy Ajándék lett az Isten: kisgyermekként jött közénk, hogy ne féljünk Tőle.

             Ez a tény azonban felelősségtudatra sarkall minket, mert ahogyan minden magatehetetlen, ajándékként érkező gyermek a megajándékozott együttérzése nélkül elpusztulna, úgy - bármennyire is furcsának tűnik - de az értünk emberré lett Isten is, nélkülünk nem valósíthatná meg terveit. Igenünkre vár. Beleegyezésünkre. Nem akarja, hogy elpusztuljunk.

            Templomainkban, otthonainkban, sőt hála Istennek, immár a tereinken is rövidesen felállítjuk a betlehemi istállót, ami elmélkedésre hív mindnyájunkat. Tükröt tart elénk, hogy benne meglássuk önmagunkat. A betlehemi jászol egyszerűségre tanít bennünket. Elsősorban arra, hogy ne a tárgyakért és azok birtoklásáért éljünk, de a másikért, egymásért – határon innen és határon túl.

            Köszönjük, hogy a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „15 millió búzaszem” jótékonysági akciója folytán a lisztadományból az idén is juttatott esperességünknek is. Köszönjük, hogy ismét ránk esett a választás.

 Intézményeink léte, élni akarásunk jele. Kellő garancia arra, hogy a kapott adomány az idén sem volt hiábavaló. Köszönjünk a reánk gondolás nemes gesztusát! Köszönjük, hogy a magyar kormány nagylelkűsége folytán immár átadás előtt van az új iskolánk és remélhetőleg az új esztendőben már az új épületben taníthatunk és nevelhetünk... tanulhatunk és nevelődhetünk. Iskolakápolnánkban együtt imádkozhatunk és hálálkodhatunk minden lelki, szellemi és anyagi jóért.

 Sajnos, iskolánk – a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont - diákjai és tantestülete az idén a szigorú járványügyi helyzet miatt nem tud részt venni az ádventi záró szentmisén, amelynek végén egy-egy - a kapott lisztből sült megáldott kenyeret - szoktunk hazavinni. Erre most nincs lehetőség. Helyette az a terv, hogy a rövidesen megnyíló iskola átadásakor legyen pótolva ez a szeretetgesztus.

 Iskoláink és a többi kedvezményezett intézmény nevében ígérjük: oktató-nevelői munkánkat, továbbra is felelősségteljesen fogjuk végezni, hogy munkánk gyümölcse - gyermekeink evangélium szerinti embersége - méltó hálája és köszönete legyen a kapott búzaszemeknek. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona lakói élni akarásunkat imáikkal és áldozataikkal kívánják viszonozni és támogatni.

             Sajnos, a koronavírus-járvány miatt az egyházi iskolaközpont szokás kultúrműsora is elmarad, helyette készültek kisfilmek, amelyek megtekinthetőek az iskola honlapján. Fogadjuk szeretettel.

 Adja Isten, hogy minden lelkipásztori igyekezet, ima és áldozat, oktató és nevelőmunka a lehetőségekhez és a körülményekhez mérten mindnyájunk legjobb tudása és lelkiismeretink szerint történjen: Isten, haza, nemzet, család értékrendben, amelyet egyházi iskolánk mottója így fejez ki: Cum Deo, pro Patria et Invicem – Istennel, a hazáért és egymásért.

 Ezúton is köszönünk mindennemű lelki és anyagi támogatást. Áldott ünnepeket kívánunk és vágyunk beteljesedését, hogy az őszi búza s majd a tavaszi is, gazdag termést hozzon és jövőre is bőven jusson kenyér minden család asztalára – határon innen és határon túl.

FOTÓgaléria itt: