Becses vendégek köszöntése

Gábor Bertalan | 2022. április 27.
Becses vendégek köszöntése

„Nem tudjátok, hogy a pályán küzdők mind futnak ugyan, de a díjat csak egy nyeri el?

Úgy fussatok, hogy elnyerjétek!” (1 Kor 9,24).

2022. április 27-én meglátogatta a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontot a Lantos Krisztina vezette Nemzeti Tehetség Központ küldöttség társaságában Szilágyi Áron olimpikon, aki 2021-ben a Tokióban megrendezett 2020. évi nyári olimpiai játékokon a kardvívás egyéni döntőjében Luigi Samele elleni asszójában (15:7) megvédte olimpiai bajnoki címét, ezzel megszerezve a harmadik olimpiai aranyérmét. Ő lett az első, aki a férfi kard egyéniben három egymást követő olimpián is aranyat szerzett.

 A neves sportoló a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematikai tagozatán érettségizett 2008-ban. Angolul és franciául beszél. Matematikából országos versenyeken kiemelkedő eredményeket ért el. 2010 szeptemberétől az Eötvös Loránd Társadalomtudományi Karán a nemzetközi tanulmányok alapképzési szakán tanult, 2020-ban diplomázott. 2012-ben felvételt nyert a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakára is, ahol 2017-ben diplomázott.

 Azt mondják - az egyén valódi nagysága igazában a vereség alkalmával tükröződik. Veszíteni is tudni kell. Ez nemcsak a sport esetében, de a hétköznapi életben is így van. A győzelemben értelemszerűen benne van az izgalom, amelyet nehéz leírni és megfogalmazni, de a vereségben is van valami nagyszerűség. Az egyes vereségekből ugyanis csodálatos győzelmek születnek. A megértett a hiba a győzelem iránti szomjúságot élteti. Úgy is lehetne mondani: aki győz, az nem tudja, hogy mit veszített, de aki veszített, az már tudja, hogy mi a hiány.

 Olimpikonunknak, mint minden élsportolónak, ez is osztályrésze. Ám, a kihívások kihívása nemcsak az aranyérem megszerzése, amely minden sportoló célja és álma, de az emberiesség érmének közös elnyerése is. Elmondani Szent Pállal: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam.” ( 2 Tim 4,7), vagyis minden körülmény közepette megőrizni, gyarapítani, tovább adni szellemi, lelki és anyagi értékeinket. Értelmes és értékes életet élni.

 Szilágyi Áron 2021. július 24-én Tokióban erről is tanúságot tett. Jó volt követni győzelmét. Öröm volt nézni, ahogyan magára borította a magyar lobogót. Úgy éreztük, hogy minket is magához ölelt. Köszönjük, hogy becses jelenlétével most is erre ösztönözött: a kitartás, a bátorság és a felelősségteljesség fontosságára.

 A vendégek emlékbe egy őskeresztény jelet – a hal szimbólumát kapták. A görög IKHTHÜSZ halat jelent:

I - Jēszúsz (Ἰησοῦς), azaz Jézus személyét rejti az első betű

Kh - Khrisztosz (Χριστός), Krisztus

Th - Theoú (Θεóυ), Isten

Ü - Hüiosz (Υἱός), Fia

Sz - Szótér (Σωτήρ), Megváltó.

 Az így összeolvasott mondat: Jézus Krisztus Isten Fia a Megváltó.

 A jel egyben a mindennapi kenyér-hazát is jelképezi. Ahhoz, hogy a belseje ehetően ízes legyen, elengedhetetlen a héj, ami olykor megég, megreped, de nélkülözhetetlen, mint a határon túli helytállás.

 Becses vendégünk életútjára erőt, egészséget kívánunk, további sikereket! Isten bőséges áldását, hogy még sokszor szerezzen örömet mindnyájunknak – határon innen és határon túl.

 Az est folyamán, Kassán a Thália színházban teltházas pódiumbeszélgetésre került sor, amelynek befejeztével a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, a kassai Márai Sándor Iskolaközpont és a Szakkay József Ipari Iskola egy-egy diákja kérdezte az olimpikont, aki díszkardot és oklevelet vett át a kassai olimpiai bizottságtól.