A világ megszentelődését szolgálni...

Gábor Bertalan | 2022. szeptember 27.
A világ megszentelődését szolgálni...

2022. szeptember 27-én, kedden reggel Nagy István igazgató úr vezetésével ismét szentmisén találkoztak az egyházi iskolaközpont gimnazistái, hogy együtt gondolkodjanak, imádkozzanak és elmélkedjenek napjaink kihívásairól.

A minap maga Ferenc pápa is ezzel a szándékkal találkozott Assisiben olyan fiatal közgazdászokkal, akik tudatosan támogatják a világgazdasági rendszer javítását célzó szövetséget minden ember életének jobbá tétele érdekében.

Ferenc pápa ezen a napon csatlakozott a világ minden tájáról érkezett fiatalok ezreihez, hogy aláírjon egy Egyezményt. A fiatalok nevében egy thaiföldi lány, Lily Ralyn Satidtanasarn látta el kézjegyével a dokumentumot. A nyilatkozat egy háromnapos rendezvény munkájának az eredménye volt, ami beteljesíti a pápa kérését, amellyel a fiatal közgazdászokhoz, vállalkozókhoz és változást előidézőkhöz fordult, hogy kötelezzék el magukat a világ megváltoztatása mellett.

Az Egyezményben a fiatalok elismerik a „nemzedékükre háruló felelősséget” és arra vállalkoznak, hogy életükben „a ma és a holnap gazdaságát az evangélium gazdaságává teszik”. A „Ferenc gazdasága” egyezmény egy listát sorol fel arról, hogy miként kellene a globális gazdaságot megváltoztatni Krisztus evangéliumával való kapcsolata révén. A „béke és nem a háború gazdaságának” kell kialakulnia, amely ellenzi a fegyverek terjesztését, viszont törődik a teremtett világgal, és az emberi személy, a család és az élet szolgálatában áll.

Egy ideális gazdaságban senki sem maradhat le, és mindenki számára elérhetővé és védetté kell tenni a biztonságos, méltó munkát. A pénzügyek ebben a modellben „a reálgazdaság és a munka barátjává és szövetségesévé válnak, nem pedig ellenségükké”. Tiszteletben kell tartani a népek értékeit és kultúráját, miközben csökkenteni kell a szegénységet és az egyenlőtlenséget. A gazdaságot ezért „az emberi személy etikájának kell vezérelnie, és nyitottnak kell lennie a transzcendenciára”.

A „mindenki számára létre hozott gazdagságot” azért kell teremteni, hogy ez által, az anyagi javak helyett az öröm gerjesztődjön. „Hiszünk ebben a gazdaságban” – áll az Egyezményben. „Ez nem utópia, mert már építjük. Néhányan közülünk a rendkívül fényes reggeleken már megpillantottuk az ígéret földjének kezdetét.” – írják.

Reményt keltő az ifjú nemzedék részvétele a közéletben és a szent cselekményekben. Napjaink elsődleges aktuális kérdése ugyanis nem az, hogy milyen világot hagyunk a fiatal nemzedék számára, de az, hogy milyen fiatalokat hagyunk világunk számára.

Az egyházi iskola vezetése és tantestülete hittel vallja és tudatosan igyekszik a lehető legtöbbet tenni azért, hogy olyan fiatalokat neveljen, akik az evangéliumi értékrendben élve akarják a világ megszentelődését szolgálni.