A salka-falka előre s nem hátra...

Gábor Bertalan | 2022. április 23.
A salka-falka előre s nem hátra...

2022. április 23-án tartották I. salkás báljukat a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont öregdiákjai: Nagy Júlia, Szanyi Márk és Nagy Mátyás szervezésében, akik magatartásukból az identitás és a párbeszéd tiszteletben tartásával láthatóan fontosnak tartják a keresztény értékekre való nevelést és nevelődést.

Mivel a jó nevelő elkísér, meghallgat és párbeszédet folytat, ezért a bálozókat Nagy István igazgató és Gábor Bertalan esperes-plébános is köszöntötte, hangsúlyozva a dinamikus nevelés fontosságát, amely előre tekintve képes továbbadni a kulturális örökséget, hogy a személyiség a gyökerekből való táplálkozás révén egyéniséggé fejlődjön. A nevelés nem merülhet ki abban, hogy a növendékek fejét teletömjük eszmékkel, hogy majd gépek módjára viselkedjenek.

A jó nevelő együtt halad tanítványaival, megfelelően egyensúlyozva a biztonság és a kockázat között. A fej, a szív és a kéz összhangjára van szükség, amelyben a nevelőknek mindig a fiatalok mellett kell állniuk. Segíteni kell őket abban, hogy ne maradjanak az elméletek szintjén, engedve kell, hogy találkozzanak a valósággal. Sőt, a fiataloknak joguk van tévedni is, a nevelőknek viszont az a feladatuk és kötelességük, hogy helyes irányba tereljék a hibákat, így azok életveszélyessé ne váljanak. Tehát, nem szabad megijedni a tévedésektől. Türelmesen ki kell várni a fejlődést, ebben kell segíteni a növendékeket. (Ferenc pápa)

A tudás átadása mellett tehát fontos a spirituális és a lelkipásztori szempontok hangsúlyozása, valamint az idősek és a fiatalok közötti párbeszéd elősegítése, hiszen a fa csak akkor fejlődik, ha szoros kapcsolatban áll a gyökerekkel. Csak a gyökerek által válunk emberibb emberré. A rideg és merev hagyományőrzés helyett a sokgyökerű múltból való építkezést kell előmozdítani. Vallási, nemzeti és népi hagyományunk ugyanis nem statikus, de dinamikusan előre mutató. A népzene nyelvén ezt úgy is mondhatnánk, s azt est kapcsán daloltuk is: piros lett a paradicsom, nem sárga, a salka-falka előre megy s nem hátra…