A húsvéti ételek megáldása

Gábor Bertalan | 2022. április 17.
A húsvéti ételek megáldása

Véget ért a nagyböjti szent idő. Örömünnepet ültünk, mivel Urunk Jézus Krisztus legyőzte a halált és újjá teremtette az életet. Lelkünket megtisztítottuk a bűntől, és az Oltáriszentségben találkoztunk vele. Ezt az örvendetes tényt a családi asztalnál is meg akartuk ünnepelni, ezért Isten áldását kértük ünnepi eledelünkre. Tudatosítva, hogy ünneplésünk Istennek csak akkor kedves, ha szívből megbocsátunk egymásnak.

 Ezt kértük szombat délután a filiális templomokban, Bodollón és Makrancon a Jézus Szent Vérének litániája alatt, vasárnap reggel a szepsi plébániatemplomban, bocsánatot kérve Istentől és egymástól, hogy a húsvéti szeretet szent titkát úgy az oltár-, mint a család asztalánál a lehető legtisztább szívvel ünnepelhessük.

 Tavaly, sajnos nem volt alkalmunk és lehetőségünk, hogy részt vegyünk a nyilvános istentiszteleteken. Nem volt alkalmunk közösen imádkozni, engesztelni és fohászkodni sem. Sőt, nem volt alkalmunk adakozni sem Isten dicsőségére, egyházközségünk javára.

 Hagyomány, hogy a húsvéti eledelek megáldásakor adakozni szoktunk templomaink javára. Az áldó szentelés után ezt tettük, adakoztunk templomaink kiadásainak fedezésére, amit ezúton is megköszönünk. Isten fizesse meg.

 Adja a Mindenható, hogy az ő népe, amikor szent Fia halálát saját feltámadásának reményében ünnepli, áradjon rá bőséges áldása, nyerjen bocsánatot, részesüljön vigasztalásban, szent hite növekedjék és jusson el az örök üdvösségre. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.