A fa a szél kihívásaira...

Gábor Bertalan | 2022. szeptember 22.
A fa a szél kihívásaira...

Napjaikban sokszor és sok helyen ismételgetjük, mondjuk az Illyés Gyula által megfogalmazott szentenciát: A fa a szél kihívásaira, gyökereivel válaszol.

2022. szeptember 19-22. között tartották Dóválon /Donavaly/ Varga László kaposvári megyéspüspök vezetésével a szlovákiai magyar anyanyelvű papok ez évi lelkigyakorlatát.

Jó volt együtt látni a 17 lelki atyát a megyéspüspök köré gyűlve, ahogyan együtt ízlelgették az irgalom forrásvizét. Volt ugyanis idő, amikor magyarországi püspök az akkori államhatalomtól nem kapott engedélyt lelkigyakorlat vezetésére. Erre csak a rendszerváltozás után nyílt lehetőség.

Köszönet és hála a Gondviselésnek, hogy azt, ami természetes, manapság már egyre kevesebben kérdőjelezik meg úgy a határon innen, mint a határon túlról.

Köszönet és hála a püspök úrnak, Laci atyának, hogy közvetlenségével a mélyre bátorította paptársait a hitben, a szolgálatban, a felelősségtudatban, az odaadásban és az irgalomban.

Köszönjük papjainknak is az elkötelezettséget és a ragaszkodást a Gyökérhez, Jézus Krisztushoz, az Örök Főpaphoz a Gyökerek Gyökeréhez és a készséget, hogy 5. evangéliumként „in persona Christi capitis” akarnak szolgálva cselekedni.

A gyökér láthatatlan ugyan, de a hajtásai és gyümölcsei tagadhatatlan jelei az épségnek és a valóságnak.

Adja Isten, hogy népünk, papjaink hűséges ragaszkodása, kitartása és készsége révén, felismerve az idők jeleit, az evangélium tanításának forrásából merítve széljárta világunk kihívásaira továbbra is hatékonyan tudjon válaszolni.